Úvod
logo Facebook

Potvrzené výhody probiotické terapie

Je kombinací FOS (fruktooligosacharidů) a 1 miliardy CFU z 9 různých kmenů bakterií (ne mléčného původu). Může být podáván denně v období stresu včetně cestování, výstav nebo výcviku, po antibiotické léčbě, odčervování a štěňatům, kterým se vyvíjí imunitní systém a která potřebují kolonie kulturních bakterií, aby mohly jejich buňky ve střevě a jiné imunitní modulátory reagovat na neznámé patogeny. Byl sestaven tak, aby udržoval integritu zažívacího traktu zvýšením přirozeně se vyskytující kulturní bakteriální mikroflóry a rychle normalizoval zažívání.

Potvrzené výhody probiotické terapie

Výzkum probiotik je ve veterinární medicíně teprve v plenkách, takže zatím se ukazují přínosy v oblastech:

  • Vývoje imunitního systému u psů a koček
  • Snížení vylučování campylobacter a klostridií
  • Řešení nespecifické průjmu u štěňat

Výzkumy u lidí v průběhu posledních 20 let ukázaly, že probiotika zlepšují příznaky a výsledky v následujících onemocněních:

  • Ulcerózní kolitida
  • Zánětlivé onemocnění střev
  • Průjmy spojené s antibiotiky
  • Nozokomiální průjem (infekce pochází z nemocničního prostředí a odolává antibiotické léčbě)
  • Infekční průjem
  • Brání rozvoji alergií u citlivých dětí
  • Zlepšuje imunitní funkce
  • Prevence opakující se infekce močových cest
  • Prevence rakoviny močového měchýře
  • Brání tvorbě urolitů šťavelanu vápenatého
  • Zlepšuje výsledky u akutní pankreatitidy
  • Zlepšuje známky faryngotonzilitidy

Možnosti při ovlivňování zdraví střevní sliznice
u psů a koček

Akutní a chronický průjem jsou časté problémy u psů a koček. Tato nespecifická reakce na celou řadu problémů je frustrující pro majitele a někdy nereaguje na léčbu.

Příčiny vzniku průjmu

  • Toxiny
  • Potravinářské patogeny
  • Dietní intolerance a potravinová alergie
  • Terapie léky (antibiotika, NSAID, laxativa, léky na kardiovaskulární systém atd.)
  • Bakteriální nerovnováha nebo přerůstání bakterií
  • Virová infekce (parvovirus, koronavirus, virus psinky, panleukopenie, FeLV, FIV, FIP)
  • Bakteriální enteritida (salmonella, campylobacter, E. coli, leptospiróza)
  • Gastrointestinální paraziti
  • Protozoární enteritida (kokcidie, giardia, pythiosis, atd.)
  • Plísňové enteritidy (histoplasma, nocardia, actinomyces, atd.)
  • Zánět slinivky břišní
  • Zánětlivé onemocnění střev
  • Průjem reagující na vlákninu
  • Hemorrhagická gastroenteritida
  • Exokrinní pankreatická insuficience
  • Cizí těleso
  • Uremie
  • Pyometra
  • Hypertyreóza (u koček)
  • Gastritida
  • Hepatitida
  • Střevní obstrukce (intususcepce, zauzlení, cizí těleso]
  • Malabsorpční syndrom
  • Lymphangiectase – dilatace lymfatických cév
  • Vrozené a degenerativní onemocnění řasinkového epitelu
  • Rakovina
  • Idiopatická onemocnění

Potenciální řešení

Mnoho příčin průjmu může být primárně nebo doplňkově léčeno probiotiky. Zdravý gastrointestinálního (zažívacího - GI) traktu závisí na přítomnosti životaschopných mikroorganismů/bakterií, které normálně žijí v GI traktu. Antibiotika, špatná strava, zánět nebo přerůstání patogenními bakteriemi (dysbióza) může vážně snížit zdraví prospěšné bakteriální populace ve střevech. Probiotická terapie může pomoci vyřešit akutní nebo chronický průjem znovu osazením zdravé mikroflóry a navrácením rovnováhy v GI traktu, která byla přerušena:

  • Dietní chybou
  • Patogeny v GI traktu
  • Užíváním antibiotik
  • Potravinovou intolerancí
  • Zánětlivým onemocněním střev
  • Dysbiózou
  • Imunitními nebo metabolickými poruchami zažívacího traktu

Probiotika pracují na několika úrovních při řešení zánětů střev - zlepšují abnormální propustnost a kompetitivně inhibují střevní patogeny.

Efekt probiotik

Vliv na trávicí soustavu

  • Syntéza vitamínů skupiny B (niacin, kyselina pantotenová, pyridoxin, biotin, kyselina listová)
  • Lipolytické a proteolytické trávicí enzymy zlepšují stravitelnost potravy

Přímé mikrobiální interakce

Specifické mechanismy interakce s jinými mikroby zahrnují:

  • Výrobu antimikrobiálních faktorů
  • Výrobu protijedů, jako bakteriocin
  • Snížení pH ve střevě

Vliv na imunitní systém

Gastrointestinální trakt je největší imunitní orgán těla. Probiotické organismy spolupracují se střevním imunitním systémem pomocí:

  • Rozpoznávání specifických bakteriálních druhů, které vedou ke specifické transdukci. Aktivace receptorů řídících nespecifické a specifické imunitní odpovědi
  • Proliferace cytokinů zprostředkovaná podobnými reakcemi TH1 nebo TH2 měnící imunologickou toleranci a odpověď organismu
  • Posílení humorální imunity a vakcinační odpovědi organismu

Účinky na střevní sliznici

Konkrétní mechanismy interakce s jinými mikroby zahrnují:

  • Zvýšení aktivity enzymů na sliznici
  • Zlepšení obnovy epitelu
  • Prevenci apoptózy (odumírání) epitelu
  • Ochranu pevného spojení, snižuje propustnost
  • Snížení vylučování elektrolytu, ke kterému dochází při infekcích enteropatogeny
  • Zvýšení růstu sliznice

gutlumen

Příklad některých druhů probiotických mikroorganismů

  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus johnsonii
  • Lactobacillus casei a poddruh L. casei v. Rhamnosus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Bifidobacterium bifidum
  • Enterococcus faecium
  • Bifidobacterium thermophilum
  • Bifidobacterium longum
  • Bacillus subtilus
  • Bacillus coagulans
  • Streptococcus thermophilus
  • Saccharomyces boulardii

Prebiotika, fruktooligosacharidy (FOS) a mannan oligosacharidy (MOS) poskytují další výhody:

  • Napomáhají selektivně vázat určité patogenní bakterie a zabraňují jejich uchycení na střevní epitel.
  • Vláknina je zdrojem potravy pro probiotika ve střevě, která zvyšuje šíření a růst jejich kolonií.

O autorce:

Dr. Susan Wynn absolvovala University of University of Georgia’s College of Veterinary Medicine v roce 1987 a dokončila stáž v oblasti výživy na University of Tennessee. Je bývalou prezidentkou American Holistic Veterinary Medical Association a konzultantkou pro výrobce potravin a potravních doplňků po celém světě. V současné době přednáší veterinární klinickou výživu v Atlantě, GA. Dr. Wynn je autorkou 4 veterinárních učebnic o holistické výživě a integrační medicíně.

Vybrané reference:

Wynn SG. Probiotics in Veterinary Practice. Submitted for publication, 2008.
Nomoto K. Prevention of infections by probiotics. J Biosci Bioeng. 2005;100(6):583-592.
Dotan I, Rachmilewitz D. Probiotics in inflammatory bowel disease: possible mechanisms of action. Current Opinions in Gastroenterology 2005;21(4):426-430.
Isolauri E, Salminen S. Probiotics, gut inflammation and barrier function. Gastroenterol.Clin.North Am. 2005;34(3):437-50.
Tannock GW. New perceptions of the gut microbiota: implications for future research. Gastroenterol.Clin.North Am. 2005;34(3):361-82.
Marteau P, Seksik P, Lepage P, et al. Cellular and physiological effects of probiotics and prebiotics. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry 2004;4(8):889-896.
Allen SJ; Okoko B; Martinez E; Gregorio G; Dans LF. Probiotics for treating infectious diarrhea. Cochrane Database Syst Rev. 2003(4):CD003048.
Isolauri,E; Arvola,T; Sutas,Y; Moilanen,E; Salminen S. Probiotics in the management of atopic eczema. Clin Exp Allergy 2000;30(11):1604- 1610.
Kalliomaki M, Salminen S, Poussa T, Arvilommi H, Isolauri E. Probiotics and prevention of atopic disease: 4-year follow-up of a randomized placebo-con­trolled trial. Lancet 2003;361(9372):1869-1871.
Reid G, Bruce AW. Probiotics to prevent urinary tract infections: the rational and evidence. World J.Urol. 2006;24(1):28-32.
Ohashi Y; Nakai S; Tsukamoto T; Masumori N; Akaza H; Miyanaga N; Kitamura T; Kawabe K; Kotake T; Kuroda M; Naito S; Koga H; Saito Y; Nomata K; Kitagawa M; Aso Y. Habitual intake of lactic acid bacteria and risk reduction of bladder cancer. Urol Int 2002;68(4):273-280.
Hoppe B; Beck B; Gatter N; von Unruh G; Tischer A; Hesse A; Laube N; Kaul P; Sidhu H. Oxalobacter formigenes: a potential tool for the treatment of primary hyperoxaluria type 1. Kidney Int 2006;70(7):1305-1311.
Rinkinen M, Jalava K, Westermarck E, et al. Interaction between probiotic lactic acid bacteria and canine enteric pathogens: a risk factor for intestinal Enterococcus faecium colonization? Vet Microbiol 2003;92:111-119.
Weese JS, Anderson RE. Preliminary evaluation of Lactobacillus rhamnosus strain GG, a potential probiotic in dogs. Can Vet J 2002;43:771-774.
Baillon ML, Butterwick RF. The efficacy of a probiotic strain, Lactobacillus acidophilus DSM13241, in the recovery of cats from clinical Campylobacter infection. Proceedings, ACVIM Charlotte, NC, 2003.
Vahjen W, Manner K. The effect of a probiotic Enterococcus faecium product in diets of healthy dogs on bacteriological counts of Salmonella spp., Campylobacter spp. and Clostridium spp. in faeces. Arch Tierernahr. 2003 Jun;57(3):229-33.
Madsen IK. Probiotics and the immune response. J Clin Gastroenterol. 2006 Mar;40(3):232-4.
Benyacoub J, Czarnecki-Maulden GL, Cavadini C, Sauthier T, Anderson RE, Schiffrin EJ,von der Weid T. Supplementation of food with Enterococcus faecium (SF68) stimulates immune functions in young dogs. J Nutr. 2003 Apr;133(4):1158-62.
Xu GF; Lu Z; Gao J; Li ZS; Gong YF. Effect of ecoimmunonutrition supports on maintenance of integrity of intestinal mucosal barrier in
severe acute pancreatitis in dogs. Chin Med J 2006;119(8):656-661.
Qin HL, Su ZD, Gao Q, Lin QT. Early intrajejunal nutrition: bacterial translocation and gut barrier function of severe acute pancreatitis in dogs. Hepatobiliary Pancreat Dis Int. February 2002;1(1):150-4.
Johnston BC, Supina AL, Vohra S. Probiotics for pediatric antibiotic-associated diarrhea: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials CMAJ.2006;17(4):377-383.
Biourge V; Vallet C; Levesque A; Sergheraert R; Chevalier S; Roberton JL. The use of probiotics in the diet of dogs. J Nutr 2007;128(12 Suppl):2730S-2732S.
Baillon MLA, Marshall-Jones Z, Butterwick RF. Effects of probiotic Lactobacillus acidophilus strain DSM13241 in healthy adult cats. Am J Vet Res 2004;65:338-343.
Shane, S.M. Mannan oligosaccharides in poultry nutrition, mechanisms and benefits.
Lyons, T. P. and Jacques, K. A. ed. Biotechnology in the Feed Industry, Proc. Alltech’s 17th Annu.
Symp. Nottingham Univ. Press, Thrumpton, Nottingham, UK. 2001;65-77.